אקוופוניקה למתחילים - Aquaponics
מאמר המסביר בפשטות את העקרונות של שיטת הגידול האקוופונית, לגידול דגי נוי או מאכל בשילוב צמחי נוי או ירקות. המערכת פשוטה להרכבה, וכל חובב דגים יכול ליישם את השיטה בביתו או בחצרו.
אקוופוניקה למתחילים - Aquaponics
אקוופוניקה היא בבסיסה שיטת גידול של דגים בשילוב של גידול צמחים אורגניים. המילה אקוופוניקה מורכבת מהמילים הידרופוניקה (גידול מנותק מצע) ואקווקלטורה (חקלאות ימית). בשימוש בשיטה זו ניתן לגדל דגי נוי או מאכל בתוך הבית או מחוצה לו. היתרונות בשיטה זו הן במיעוט החלפות המים הנדרשות (במערכות גדולות ומאוזנות היטב מבוצע רק פיצוי על אידוי המים) ובגידול צמחים אורגניים בקצב מהיר יותר.
עיקר השיטה הוא בשימוש בצמחים לסילוק הרעלים המופרשים על ידי הדגים. את האמוניה והניטריט מסלקים בדרך כלל באמצעות המצע דרכו מעבירים את המים, ואת הניטראט והפוספאט מסלקים הצמחים. ישנן מערכות אקוופוניות ללא מצע כלל, בהן הצמחים צפים על המים בעזרת קל-קר, כאשר השורשים בתוך המים.
דוגמא למערכת אקוופונית גדולה המוכנה לשתילה.
המצע
שתילת הצמחים במצע בלבד, במנותק מהקרקע לחלוטין, מונעת את הגעתם של רבים מהמזיקים. כיוון שכך, אין צורך להשתמש בחומרי הדברה, וניתן לגדל ירקות מסוגים רבים בצורה אורגנית לחלוטין. במערכת שבחצרי אני משתמש בטוף כמצע, כיוון שנוח לשתול בתוכו והוא יעיל גם מבחינת שטח הפנים לגידול הבקטריות שמסלקות את האמוניה והניטריט. ניתן להשתמש גם בסוגים אחרים של מצע, אך צריך לבחון את ההתאמה שלו לתהליך זרימת המים, השתילה וכיוצ"ב. מצע הטוף בתוך האדנית הממוקמת מעל מיכל הדגים. ניתן לראות את הצינור שמעלה את המים מהמיכל.
איך זה עובד ?
המים מהמיכל נשאבים באמצעות ראש כוח או משאבת העלאה ונשפכים על גבי המצע שבאדנית. המים עוברים דרך המצע, בו התפתחו הבקטריות אותן אנו מכירים מהמדיות שבפילטרים שלנו. מעבר המים דרך שורשי הצמחים השתולים במצע מאפשרים לצמח לצרוך את שאר הרעלים, המשמשים למעשה כדשן לצמח. המים חוזרים למיכל לאחר שסוננו.
תרשים כללי המסביר את אופי המערכת. את הסיפון ניתן לאלתר מבקבוק שתיה מנוקב בכדי לאפשר מעבר מים לתוכו, ואז לקבוע את מפלס המים באדנית באמצעות הצינור המחזיר את המים למיכל הדגים.
בניית המערכת
המערכת לא דורשת שום ציוד מיוחד, והיא מורכבת ממיכל לדגים (או כל אקווריום בכל נפח למעשה), תבנית או אדנית למצע (טוף הוא המצע הזמין והנוח ביותר לדעתי), ראש כוח או משאבת העלאה וצינור. עדיף ליצור סיפון באדנית, בכדי למנוע חזרת עצמים למיכל ולהבטיח כי המים יעברו דרך כל המצע. נפילת המים בחזרה למיכל מסייעת בחמצונם, במידה ורמת החמצן אינה מספקת יש להוסיף משאבת אוויר.
אקוופוניקה מול הידרופוניקה
במערכות הידרופוניות (שאין בהן שילוב של מצע ודגים) יש צורך בדישון המים. דישון המים מחייב החלפות מים סדורות לסילוק תוצרי לוואי, ואילו בשיטת האקוופוניקה אין צורך בהחלפות מים בתדירות שכזו, אם בכלל. העובדה שאין צורך בהחלפות מים יכולה לחסוך לחקלאים המון כסף, בהנחה שירצו לשלב את שני תחומי החקלאות הללו. ישנם מחקרים ברשת המראים נתוני צמיחה של גידולים בשיטות שונות, ושיטת האקוופוניקה מראה אחוזי גדילה טובים אף יותר מאלה של הגידולים ההידרופוניים.
גידול דגי מאכל במערכת אקוופונית
ניתן לראות ברשת מגדלים רבים המשתמשים בשיטה זו לצורך גידול פרטי או מסחרי, ותמיד אורגני. באחד מהסרטונים ברשת ניתן לראות מגדל שתופס את הדג במיכל וצולה אותו, ובמקביל מכין סלט מהירקות שבמצע. ישנם מגדלים שמגדלים דגי מאכל כאמנונים, והמלצתי היא להיזהר מגידולם כיוון שבסנפירים שלהם שוכן חיידק מסוכן העלול לגרום לפציעה קשה במקרה של דקירה ממנו. במידה וכן החלטתם לגדל אמנונים, אנא קראו על החיידק המדובר (Vibrio Vulfinicus) ויישמו את כל כללי הבטיחות הנדרשים.
לסיכום
שיטת גידול זו הוכחה כפשוטה וחסכונית למגדלים הרוצים להנות משני העולמות – גידול ירקות אורגניים וגידול דגים. ישנם סוגים רבים של מערכות, וכל מגדל יכול להקים מערכת פשוטה בהתאם למיקומה ולציוד שכבר בנמצא. ישנן מערכות שנבנות גם בתוך הבית, כמובן שהן קטנות יותר ודורשות תאורה מתאימה. קיימים כללי אצבע (וגם נוסחאות מדוייקות יחסית) בנוגע לכמה שתילים יש לשתול ביחס לכמות המים והמסה הביולוגית של הדגים. במאמר בסיסי זה נמנעתי מלהתייחס לכך כיוון שהיחס לדעתי תלוי במשתנים רבים, והדרך הטובה ביותר לבחינתו הוא ניסוי ותהייה.
מערכת "מיני" בתוך בית.
מבט כללי לכיוון המיכל שאצלי בחצר. כיוון שהמקום מוצל יחסית, העדפתי לגדל גומא ולא ירקות למיניהם.
מבט מקרוב על המערכת ומיקום האדנית. ניתן להבחין בצינור המעלה מים מצד שמאל, ובזה המחזיר את המים מהסיפון ומחזירם למיכל. מימין לצמח הגומא ממוקם הסיפון שבנוי מבקבוק פלסטיק מחורר.
נכתב על ידי carmelg
חלק מהתמונות המופיעות במאמר זה מקורן באתר חברת LivinGreen Urban Eco-Systems
קישורים
אקוופוניקה מתוך וויקיפדיה (הערך באנגלית מורחב בהרבה) - http://en.wikipedia.org/wiki/Aquaponics
קישור לסרטון אחד מני רבים של מגדל מקצועי -http://www.youtube.com/watch?v=HYR9s6chrI0
פורסם בתאריך רביעי, 10 באוקטובר בשעה 11:19:17 על ידי alon